Duurzaam ondernemen begint met meten

Op weg naar 2050 is duurzaamheid noodzaak voor moderne bedrijven. Steeds meer leveranciers vragen naar duurzaamheidsreferenties. Klanten eisen ‘groene’ producten en diensten.

Tegelijkertijd weten we dat ESG-bepalingen complex en tijdrovend kunnen zijn als je het goed wil doen. Voor MKB-bedrijven vaak een uitdaging te veel. Odoologic richt zich op manieren om deze reis eenvoudiger en efficiënter te maken.

Op weg naar ESG: de impact geldt voor iedereen

Verantwoord ondernemen gaat verder dan alleen het milieu. Duurzaamheid omvat ook economische en sociale aspecten. Hoewel nog niet verplicht, hebben MKB-bedrijven met een verantwoorde bedrijfsvoering een concurrentievoordeel als het wel lukt om ESG-rapportage in te richten. En een groenere toekomst mag wat moeite kosten.

Verbeteren van de duurzaamheidsperformance levert veel voordelen op:

  • Kostenbesparingen. Efficiënter gebruik van grondstoffen leidt tot minder afval. Dit is niet alleen positief voor het milieu, maar helpt bedrijven ook om hun uitgaven te verlagen.
  • Minder risico’s. Duurzame praktijken ondersteunen bedrijven met uitdagingen, zoals schommelingen in grondstofprijzen en strengere milieuregels.
  • Verbeterde merkwaarde. ESG levert een positieve reputatie op, wat doorwerkt in de hogere klantenloyaliteit en merkwaarde.
  • Soepelere werving van medewerkers. Duurzame bedrijven trekken vaak talent aan dat waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gezien de immense druk op de arbeidsmarkt zijn gemotiveerde en loyale werknemers een belangrijk ‘winstpunt’.
  • Toegang tot kapitaal. Veel investeerders en financiële instellingen geven de voorkeur aan bedrijven die duurzaam opereren.

Green Boy Group: vooruitgang in duurzaamheid met Odoo

Green Boy Group, klant van Odoologic, heeft een duurzaamheids-tab  toegevoegd aan hun Odoo ERP-systeem. Deze ontwikkeling stelt het team in staat om gegevens over de uitstoot van hun transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen en treinen, in te voeren. De berekeningen worden uitgevoerd door een externe partner en direct toegevoegd aan het Odoo-systeem. Met deze integratie kan Green Boy Group hun CO2-uitstoot nauwkeurig berekenen en analyseren. Door de informatie centraal in Odoo te beheren, hebben ze een duidelijk overzicht van de milieuprestaties. Hierdoor kunnen ze de impact van hun bedrijfsactiviteiten verkleinen en transparanter communiceren met hun stakeholders.

Perfect Plant Deal: optimalisatie van logistiek en verpakkingen

Perfect Plant Deal is een ander voorbeeld van een bedrijf dat met behulp van Odoo ERP zijn duurzaamheidsdoelstellingen heeft verbeterd. Perfect Plant Deal richt zich op het optimaliseren van hun dropshipment-model.

Odoologic werd gevraagd om een oplossing te ontwikkelen die verder gaat dan de standaardfunctionaliteiten van Odoo. We hebben een algoritme ontworpen dat het verpakken van bloemen en planten optimaliseert door rekening te houden met doosgrootte, potdiameter en planthoogte. Dit vermindert het aantal benodigde dozen en verhoogt de transportefficiëntie. De speciale verpakkingen zijn voorzien van ventilatieopeningen, waardoor de planten kunnen ademen en beschermd zijn tegen stoten. Voor verzendingen buiten de Benelux worden gekoelde vrachtwagens ingezet om de versheid van de planten te behouden. Dankzij data-gedreven inzichten van het bedrijfssysteem kan Perfect Plant Deal het voorraadbeheer afstemmen op seizoensgebonden schommelingen. Kostenbesparingen en een lagere milieu-impact onder een prachtige naam: ‘Grenzeloos Groen‘.

Hoe Odoo ERP bijdraagt aan duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van Odoo ERP is de mogelijkheid om duidelijke cijfers en rapportages te genereren. Dit biedt inzicht in de prestaties en helpt bedrijven om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Odoo ERP faciliteert het allemaal:

  1. Alle gegevens over bedrijfsactiviteiten worden centraal opgeslagen, waardoor patronen eenvoudig te identificeren zijn en verbeterpunten zichtbaar worden.
  2. Met realtime inzichten kunnen bedrijven snel reageren op veranderingen en proactieve maatregelen nemen om duurzaamheid te verbeteren.
  3. Transparantie en verantwoording: bedrijven kunnen eenvoudig rapporten genereren en delen met stakeholders, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het aantonen van hun inzet voor duurzaamheid.
  4. Door efficiënter te werken kunnen bedrijven zowel hun impact op het milieu verminderen als kosten besparen.

Duurzaamheid biedt MKB-bedrijven een breed scala aan voordelen. Met een slim geautomatiseerde workflow en centraal beheerd bedrijfsysteem kunnen bedrijven inzicht krijgen in hun huidige prestaties, maar ook proactief stappen zetten op hun duurzaamheidsladder.

Of je nu een gevestigde speler bent of net begint, Odoologic biedt de tools en inzichten voor ‘green-selling’ van je producten- en dienstencatalogus.